Friday, March 23, 2007

spelregels




Introductie: Door het kopen van terreinen en deze te bebouwen met huizen en hotels, proberen de spelers zoveel mogelijk geld te verdienen aan de andere spelers, zodat deze uiteindelijk failliet gaan. waarschijnlijk de bekendste kanskaart

Voorbereiding: Elke speler krijgt geld en zijn pion wordt op start gezet. Er wordt bepaald wie de bank is. De jongste speler mag beginnen of er wordt gedobbeld voor de startspeler.

Een spelbeurt: Om beurten gooien de spelers de dobbelstenen en lopen rond het bord. Daarbij passeren ze terreinen en speciale vakjes. Komt een speler op een terrein dat nog niet verkocht is, dan kan hij dat kopen. Komt een speler op een terrein dat wel verkocht is, dan moet hij de eigenaar een van tevoren vastgesteld bezoekersgeld betalen.

Huizen bouwen: Zodra een speler een complete set terreinen bezit, mag hij daar huizen en later zelfs hotels gaan bouwen. Hierdoor gaan de bezoeksprijzen van deze terreinen omhoog en daarmee de kans de andere spelers het faillisement in te drijven. De terreinen aan het begin van het spelbord zijn het goedkoopst en de bezoeksprijzen zijn het laagst. De terreinen aan het eind zijn echter het aantrekkelijkst. In de Nederlandse uitvoering is dat de welbekende Kalverstraat.

De gevangenis: Een plaats waar je per ongeluk in terecht kunt komen en waar je maximaal 3 beurten in mag verblijven. In het begin van het spel is dat erg nadelig, omdat je dan geen terreinen kunt kopen, aan het eind van het spel is het een genot, omdat je dan geen bezoeksprijzen hoeft te betalen. Een mooie bijkomstigheid is dat men ondertussen wel bezoeksprijzen mag innen van andere spelers.

Specials: Als je dubbel gooit, mag je meteen nog een keer. Maar als je 3 maal achtereen dubbel gooit, ga je naar de gevangenis. En dan heb je nog de hypotheken. Als je geld opraakt en je kunt niet meer betalen, dan kun je als laatste redmiddel bepaalde terreinen verpanden aan de bank. Je kunt dan voor dat terrein geen bezoekersgeld incasseren. Het passeren van het startveld geeft je (in de meeste gevallen) extra inkomen.

No comments: